Partnerschap met ouders
Wij zijn een laagdrempelige school, waarin de ouders/verzorgers hun vragen en problemen durven en ook mogen voorleggen. We proberen samen problemen in een prettige sfeer op te lossen, waarin we luisteren naar elkaars meningen en opvattingen. We zien de school als een verlengde van de opvoeding thuis, waarbij een goede samenwerking tussen team en ouders/verzorgers een eerste vereiste is. Wij verwachten dan ook van de ouders/verzorgers dat zij informatie over het kind die voor de school relevant is, aan ons doorgeven. We merken dat veel ouders/verzorgers zich betrokken voelen bij onze school en dat waarderen we.
De school heeft de hulp van de ouders/verzorgers hard nodig, niet alleen voor hand- en spandiensten tijdens festiviteiten of andere gelegenheden, maar ook met betrekking tot het onderwijs en de opvoeding. We zien de school als het verlengstuk van de opvoeding thuis, waarbij een goede samenwerking tussen team en ouders/verzorgers een eerste vereiste is. Vanuit school zijn er bepaalde gedragsverwachtingen die voor kinderen, leerkrachten en ouders gelden. Wij verwachten:
- dat alle kinderen thuis hebben ontbeten als zij op school komen
- dat zij fris gewassen zijn en hun tanden hebben gepoetst
- dat zij de gewenste spullen mee hebben, bijvoorbeeld hun gymspullen-dat zij een gezond tussendoortje/lunch bij zich hebben
- dat zij op tijd komen
Ouders en het leren
Onderwijs doe je samen! School en ouders hebben elkaar nodig om tot succesvol onderwijs te komen. Goed en betekenisvol communiceren met ouders is dan ook een belangrijk uitgangspunt. Een goede communicatie tussen de leerkracht en ouders doet het sociaal-emotioneel functioneren, de werkhouding en de schoolprestaties van leerlingen toenemen (Marzano, 2007). Leerlingen leren beter en gaan met meer plezier naar school wanneer hun ouders zich betrokken voelen bij de school. Persoonlijk contact tussen de leerkracht en de ouders is hierbij cruciaal. Goede communicatie draagt ook bij aan een schoolcultuur waarin leerkrachten en ouders zij aan zij staan. Dit is gunstig voor het werkplezier van leerkrachten en het vertrouwen van ouders in de school (Booijink, 2007).