Dit is de Peppel
De Peppel luistert naar wat jij nodig hebt
Op De Peppel staat luisteren naar elkaar centraal. En dan bedoelen we écht luisteren. De leerkrachten luisteren naar de kinderen om ze te doorgronden: wat vertellen ze over wie ze zijn en wat ze nodig hebben? De school luistert naar de ouders: zij zijn expert op het gebied van hun kind. De kinderen leren te luisteren om de ander volledig te begrijpen en ervoor te zorgen dat hij zich gehoord en gezien voelt zonder meteen te oordelen. Zo worden kinderen onafhankelijke denkers en leren ze te luisteren naar zichzelf.
Om steeds met aandacht te luisteren, heb je een alert en actief brein nodig. Daarom werken we met Breinfijn onderwijs: leerkrachten baseren hun manier van lesgeven op hoe een brein het beste werkt, namelijk door veel positieve feedback, door te ervaren en door te leren met al je zintuigen. Daarom leren de kinderen bijvoorbeeld Engels met Engelse liedjes, gebruiken ze beweging bij de rekenles en worden er complimenten uitgedeeld. De kinderen van De Peppel zijn weerbaar maar geven elkaar ook de ruimte. Wie pest luistert niet goed naar wat kwetsen met een ander doet.
Uit de stand-by stand
De kinderen van De Peppel betrapt men niet in de stand-by stand. Ze worden voortdurend uitgedaagd om zelf te bedenken wat ze willen leren en daarover onderzoeksvragen te stellen. Breinfijn leren en onderzoekend leren zorgen er bovendien voor dat kinderen in de gaten krijgen hoe leren werkt: ze leren te leren en ontdekken hun leerstijl.
Als een leerling eind groep 8 De Peppel verlaat voelt hij zich competent en gewaardeerd. Hij kent zijn sterke kanten en weet welke manier van leren bij hem past. Hij is zelfstandig, zelfbewust en kan goed samenwerken. Hij heeft niet alleen zijn persoonlijke maximale taal- en rekenniveau behaald maar is ook sociaal vaardig, wereld- en mediawijs. Omdat De Peppel heeft geluisterd naar wat hij nodig had.